Milyen kárt okoznak a farontó gombák?

Milyen kárt okoznak a farontó gombák?

Ezek a gombák lebontják és visszajuttatják a természet körfolyamatába a növények szerves anyagait, tehát hasznosak, ámde, ha ez a jelenség – akaratunktól függetlenül – a családi házban vagy a kerti épületekben következik be, akkor nagy gondot és költséget okoz a családnak.

A farontó gombák fonalaikkal behálózzák a faanyagot, amelynek ennek következtében megváltozik a színe, csökken a fajsúlya és a szilárdsága, megrepedezik, morzsolhatóvá válik, vagyis a teljes szétesésig elkorhad. A folyamat nedves és levegőtlen körülmények között felgyorsul.

faronto gombak 02

A legveszedelmesebb farontó gomba: a könnyező házigomba, az épületek faszerkezetének legfőbb károsítója. A nevét onnan kapta, hogy vizet választ ki, könnyezik. A szövedéke hófehér, vattaszerűen pelyhes, a fa repedésein áthatol, a terjeszkedése szinte korlátlan.

faronto gombak 03

Az épületekhez és a kerti építményekhez ne használjon épületbontásból származó, fertőzött anyagot és a friss, új faanyagot is a beépítést megelőzően tartósítani kell. Ehhez a kereskedelem többféle, hatékony vegyszert kínál. A fából készült épületelemeket óvni a folyamatos nedvességtől és törekedni kell arra, hogy a nedves faanyagok minél gyorsabban kiszáradjanak.

További olvasnivaló a gombákról:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR