Sikeres lehet-e a szőlő hasítékoltása?

Sikeres lehet-e a szőlő hasítékoltása?

Igen, ez egyszerű és sikeres oltási mód, amelyet a szőlőskertben a nemes részét elveszített, idősebb vadszőlőtőkék átoltására szoktunk használni. Át lehet oltani a nem termő („rugós”) idősebb és a nem megfelelő fajtájú tőkéket is.

A hasítékoltást a nedvkeringés megindulása előtt, a tél végi, fagymentes időszakban végezzük. A tőkét körben kibontjuk, a gyökérnyakat kiszabadítjuk és az elágazások alatt a tőkefejet lefűrészeljük, majd a metszlapot éles késsel simára vágjuk.

Az ősszel megszedett oltóvesszőt kétrügyes darabokra aprítjuk. Az előkészített gyökérnyakat a metszlap alatt 8-10 cm-rel, erős zsineggel, szorosan összekötjük, majd húsvágó bárddal vagy kisbaltával függőlegesen behasítjuk. A bekötözés megakadályozza, hogy a hasíték túlságosan mélyre hatoljon.

Az oltóvesszőt két oldalon, ék alakban megvágjuk. A vágási felület 4-5 cm hosszú legyen. A megvágott oltóvesszőt a hasítékba toljuk úgy, hogy a kéregszöveteik összeilleszkedjenek. Vastagabb gyökérnyakba két oltóvesszőt is helyezhetünk.

Ezután a rögzítőkötést kiengedjük, az oltás helyét bekötözzük és oltóviasszal gondosan bevonjuk. Figyelem: az oltóviasz ne folyjék be a hasítékba! A földet óvatosan visszahúzzuk és a tőkét felkupacoljuk.

szolo hasitekoltasa 04

A tavasz beálltával az oltás gyorsan összeforrad, új hajtások jelennek meg, amelyeket irányítani kell. Minthogy az új oltvány nedvkeringése igen élénk (az alanytőke teljes gyökérzete működik!) nem ritkán előfordul, hogy az átoltott tőke még az oltás évében fürtöt is érlel!

szolo hasitekoltasa 02

További olvasnivaló a szőlő gondozásáról:

A metszé10 gyumolcsfa metszese dvd 01st megtanulni kívánók figyelmébe ajánlom a 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamomat.

A gyümölcsfákat külön-külön bemutató filmek alkalmasak arra, hogy a kertészkedők egy életre elsajátítsák a metszés tudományát.

A jól metszett gyümölcsfák pedig sokkal szebb és nagyobb mennyiségű gyümölcsöt teremnek majd számukra.

A tanfolyam DVD és a hozzá tartozó kiskönyv ide kattintva rendelhető házhoz.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR